Az űrtevékenységekkel kapcsolatos egészségügyi kérdések – Az űrben való táplálkozásra összpontosítva

Gábor Nagy-Grócz Gábor1,2

1 Department of Theoretical Health Sciences and Health Management, Faculty of Health Sciences and Social Studies, University of Szeged, Temesvári Krt. 31, H-6726 Szeged, Hungary

2 Preventive Health Sciences Research Group, Incubation Competence Centre of the Centre of Excellence for Interdisciplinary Research, Development and Innovation of the University of Szeged, H-6720 Szeged, Hungary

Az űrutazás kezdete óta komoly gondot jelentett a legénység megfelelő élelmiszerellátásának biztosítása. Természetesen az utazás időtartama döntő tényező, hiszen jelentős különbség van egy rövid utazásra való felkészülés és egy hosszú távú, több hónapig tartó űrmisszió között.

Az élelmiszerek szállítása, tápanyagtartalma, eltarthatósága alapvető szempont. Ezenkívül figyelembe kell venni az űrkörnyezet egyedülálló hatását a tápanyag-felszívódásra és a megnövekedett tápanyagveszteség lehetőségét. Az űrétkezés megtervezésekor a biztonság és a megfelelő tápanyagbevitel biztosítása a legfontosabb, a táplálkozás pszichológiai szempontjainak figyelembe vétele mellett.

Alapvető követelmény, hogy az űrbeli ételek ízletesek, változatosak és frissek legyenek, miközben minimális hulladékkal járjanak. Az űrkörnyezet befolyásolja az emésztést, és megváltoztatja azokat az élettani folyamatokat, amelyekhez a test hozzászokott a Föld gravitációja alatt. Az elvégzett gyakorlatok energiaigénye is befolyásolja a táplálkozást, mivel a fizikai edzés nagyobb energiabevitelt igényel.

Az űrutazás során különféle módosító tényezők hatnak az emberi szervezetre, mint például a sugárzás, a mikrogravitáció és a pszichológiai stressz, ami fiziológiai változásokhoz vezet. Ezek a hatások megfelelő táplálkozással és gyógyszeres kezeléssel mérsékelhetők. Az előadás az űrrepülés során fellépő fiziológiai változásokat vizsgálja a különböző szervrendszereken, és feltárja azokat a táplálkozási és gyógyszerészeti stratégiákat, amelyeket ezeknek a katabolikus folyamatoknak az ellensúlyozására fejlesztettek ki. Különös figyelmet fordítanak a csont- és izomvesztésre, a szívizom-sorvadásra, a mikrobiom és az immunrendszer változásaira, valamint az esetleges pszichés hatásokra, hiszen hasonló jelenségek tapasztalhatók a krónikus betegek ellátásában is.

Kulcsszavak: űrtáplálkozás, táplálkozási stratégiák, hosszú távú űrfeladatok